www.strechy-jablunkov.cz

Petr Šebest

Provozovna:
Bělá 1046
Jablunkov 739 91
+420 604 816 528
strechy.jablunkov@seznam.cz

Rozdíly mezi střešními krytinami

13.02.2010 20:11

Mezi hlavní druhy krytin patří:pálená, betonová, vláknocementová, lehká, dále přírodní břidlice, asfaltové šindele nebo plechové střechy.

Pálená taška se vyznačuje ekologičností výroby, materiálů a logicky i následnou recyklací. Do hlíny se nepřidávají žádné nebezpečné chemikálie a i barviva. Barva je přirozená po vypálení, pro sladění s okolím se k barvení mohou přidat oxid kovů. Výhodou pálené tašky je její životnost a prodyšnost, což je velice důležité při využití podkrovních prostor, kdy pálená taška vytváří příjemné klima v místnostech. Její nevýhodou je vysoká hmotnost.

Betonová taška se vyznačuje zejména nízkou energetickou spotřebou při výrobě, neboť beton sám tvrdne na vzduchu.¨Vyznačuje se stejně jako pálená taška vysokou hmotností.

Vláknocementová krytina se vyznačuje se estetičností detailů a především nízkou hmotností, což ovšem má i své nevýhody a to v podobě nízké životnosti a možnosti odnesení větrem.

Asfaltová šindel je lehká, ovšem při vyšších teplotách měkne a není tedy žáruvzdorná.

Přírodní břidlice dodala hradům a zámkům neopakovatelný zhled. Je to jeden z nejodolnějších materiálů a nenajdeme na ní větší závady, nevýhody

Nevýhodou plechových střech je nutnost se o ně starat.Bez údržby budou korodovat a také trpí vysokou tepelnou roztažností. Jinak jsou lehké a při údržbě dlouho vydrží.